I början av oktober påbörjades pilotstudien ”Socialt klimat i klassrummet”. Då klev jag in i en för mig välbekant miljö eftersom jag tidigare arbetat som lärare och specialpedagog men denna gång iklädde jag mig en annan roll, nämligen forskarens.

Under dessa månader har jag haft privilegiet att följa lärare och elever på nära håll. Lärarna i interventionsklasserna och jag har träffats på en mer regelbunden basis för att diskutera det sociala klimatet i klassrummen. Förbättringar har gjorts och samtal har förts om resultaten. Lärarna har berättat att de uppskattat att få en utomståendes syn på klassrumsklimatet och att de lärt sig mer om sig själva och eleverna.

Nu, i början av juni är datainsamlingen för pilotstudien avslutad. Vid det sista tillfället i respektive klass har eleverna blivit bjudna på glass. Under tiden de har mumsat på glassen har de fått ställa frågor om forskningsstudien. Det är ju lätt att glömma efter åtta månader vad studien egentligen handlar om och dessutom kan nya funderingar ha tillkommit. Efter att eleverna fått svar på sina frågor, var det min tur att fråga dem om vad de har tyckt om att göra test, svara på enkäter och i vissa klasser bli videofilmade. De allra flesta svarade att de har upplevt det som roligt och att det känts som att de bidragit till något viktigt. Roligast av allt har varit att läsa, skriva och räkna under tidspress men några tyckte även att tidtagningen gjorde att det blev väldigt stressigt.

Jag vill rikta ett stort tack till elever och lärare som under den här tiden ställt upp med sin tid och sitt engagemang för att datainsamlingen skulle kunna genomföras. Vi kommer att höras igen när de första forskningsresultaten börjar bli klara.

Bild från Mostphotos, fotograf: Robert Kneschke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s